Når man opbygger sin egen hjemmeside gælder det, at et link ikke bare er et link. Der findes normale “rene” html-tekstlinks, billedelinks, nofollow-links, javascript-links m.m. Linktyper, der kan tjene forskellige formål og have forskellige effekter.

I overvejelser omkring intern linkstruktur har der især siden Googles introduktion af nofollow-attributen været skrevet meget om et koncept, der kaldes “pagerank sculpting”. Altså at man prøver at forme sine links på en måde, så man sender maksimal linkjuice derhen, hvor der er mest brug for det.

Fortalere for brug af nofollow til pagerank sculpting har oftest argumenteret for, at man bør sætte nofollow på alle links til perifære sider på ens site. Oftest er det sider som kontaktinformation, “about”-sider etc, der er blevet anbefalet at nofollowe. Sider, som har sitewide links og sjældent skal rankes for noget som helst. Ideen er, at når links til disse sider har et nofollow på, følger Googlebot ikke linket, og vigtigere endnu i denne sammenhæng flyder der ikke linkjuice via linket. Dermed bliver der mere kraft og saft i de øvrige links på siden.

Det skal siges, at der også har været skeptikere, som af forskellige årsager har talt mod at bruge pagerank sculpting. Eksempelvis Mikkel deMib i kommentarerne på dette blogindlæg hos Yoast. DeMib skriver, at han er tøvende overfor at bruge nofollow på interne links, fordi han ikke er sikker på, hvordan Google vil behandle dem over tid.

Og nu er det så sket. Sket med pagerank sculpting via brug af nofollow links. Google har via Matt Cutts meddelt, at hvis man nofollower links, betyder det ikke, at der bliver mere linkjuice til de andre links. Den linkjuice som ellers ville have flydt gennem de no-followed links vil nu bare gå til spilde. Det kan du læse mere om i denne læseværdige artikel fra Danny Sullivan.

Hos Danny Sullivan kan man også læse, at Google nu også crawler visse former for javascript links. En type links, som ellers aldrig er blevet crawlet tidligere, og derfor b.la. har været brugt til pagerank sculpting eller til betalte links for ikke at støde Googles regler på det område. Men det er så en saga blot nu. Googles teknologi har udviklet sig, og den slags links kan også crawles.

Det korte af lange er, at vi nu i hvert fald i forhold til pagerank sculpting er kommet tættere på, at et link bare er et link. Og at man for at maksimere flowet af linkjuice til bestemte sider er nødt til at arbejde lidt mere med den grundlæggende opbygning af links på hjemmesiden fremfor at skyde genvej med forskellige linktyper.

Personligt er jeg glad for, at jeg aldrig har brugt tid på at rode med nofollow-links og den form for pagerank sculpting, fordi det arbejde lige nu lader til at være spildt. I hvert fald hvis man kigger fremad. Evt. gevinst på et tidligere tidspunkt kan man jo ikke tage væk fra nofollow pagerank sculpting-folket.

Ekstra læsning: For mere om emnet, læs f.eks. Rand Fishkin, som tvivler på, at Matt Cutts’ bemærkninger er blevet helt korrekt fortolket.