Hvorfor hurtigere blog?
Siden Google nu har igangsat den lovede introduktion af hastighed som en ranking-faktor, er det måske værd at overveje, hvordan man kan forbedre load-tiden på sit website som en del af sit SEO-arbejde.

Det er i hvert fald SEO-vinklen på dette indlægs indhold. I virkelighedens verden tror jeg, at hastighed er en meget lille og meget begrænset faktor. Men der er andre gode grunde til at have en hurtig hjemmeside, først og fremmest for at sikre en bedre brugeroplevelse for dine besøgende.

Brugeroplevelsen var i hvert fald min motivation til at få gjort noget ved bloggen her, da jeg skulle til at hoppe ud i det som selvstændig. Min blog var simpelthen for tung til min egen smag – og det er ellers et relativt let tema, jeg bruger, og jeg har kun ganske få plugins.

To-trins planen
Så jeg iværksatte en to-trins plan for at få nedbragt load-tiden på WordPress-bloggen her.

Det første trin var at skifte hosting. Bloggen lå før hos et lavpris-hostingfirma, som jeg sådan var (og er) godt tilfreds med, når man lige ser bort fra den lidt for høje loadtid. Efter en smule kiggen rundt på markedet hoppede jeg om bord hos Acenet, der sælger hosting i en lidt højere prisklasse.

Det andet trin var at gennemgå min blogs tema for at minimere overflødige databasekald. Helt efter Joost de Valks opskrift her. Ideen er, at man jo alligevel ikke render og skifter en lang række ting i sin blog, så man lige så godt kan hardcode ting som character set m.m. i sit tema i stedet for at skulle kalde databasen hver gang.

Hvordan virkede det så?
Ja, før jeg gik i gang med arbejdet her, viste Google Webmaster Tools en gennemsnitlig loadtid på noget i retning af 2,4 sekunder for bloggen her. Speedtests med forskellige online ressourcer bekræftede loadtiden.

Først skiftede jeg hosting. Det medførte et øjeblikkeligt fald til lige over et sekund. 1,1 sekund, hvis jeg skal være nøjagtig.

Et par måneder senere fik jeg taget mig sammen til at sanere databasekald i mit tema på bloggen her. Og da jeg kiggede på Google Webmaster Tools i dag, gav den en gennemsnitlig loadtid på 0,9 sekunder. Og bare for at tjekke, at det ikke var tilfældigheder, tjekkede jeg loadtiden på Synlige Sider, der ligger på samme hosting. Og den er fortsat på 1,1 sekunder ifølge Webmaster Tools. Altså lå der en lille forbedring for mig i databasekaldene.

Konklusion
Jeg gik fra 2,4 sekunders loadtid til 0,9 ved de to simple forbedringer, der tilsammen har taget mig noget i retning af tre-fire timer. Godt halvdelen af tiden på at flytte hosting og knap den anden halvdel  på at rode med temaet.

Den hurtige læser vil have gennemskuet, at jeg har skåret mere end halvdelen af loadtiden væk. Jep, men “halverede” virkede bare bedre i overskriften. 🙂

Og så fremgår det også tydeligt, hvor forbedringen var størst. Så har du noget billig hosting med tvivlsom loadtid, bør du overveje at bruge lidt flere penge på den del.

Alt i alt er jeg gået fra at have en langsom side til at være hurtigere end 92% af andre sider ifølge Webmaster Tools.

Er der andre alternativer?
Ja, hvis man har lyst til at arbejde med det, findes der blandt andet også en stribe forskellige caching-plugins til WordPress, som også kan forbedre loadhastigheden ganske meget. Hvis du har lyst til at gå den vej, kan du læse denne vejledning fra Claus Heinrich til at sætte ‘Mere fart på WordPress’.