SEO og æøå-domæner i praksis

I Danmark kan vi støde på en SEO-udfordring, som de fleste engelsksprogede SEO-folk ikke behøver bekymre sig om. Nemlig forekomsten af “de danske bogstaver” æ, ø og å i domænenavne. Blandt danske SEO-folk er der stort set enighed om, at man skal holde sig langt væk fra domæner med de særlige danske bogstaver i, da der er et væld af ulemper ved at bruge dem.

Man kan dog stadig lejlighedsvis møde holdningen, at der ingen problemer er ved at bruge æ, ø eller å i sine domæner, og man derfor bare skal køre løs – men i praksis er det altså nogle andre erfaringer, der gør sig gældende. Jeg vil ikke i dag opremse alle de gode argumenter for at holde sig væk fra domæner med de danske tegn i, men blot viderebringe et par historier fra virkeligheden.

Det første eksempel fra virkeligheden

En bekendt, som er virkelig skarp udi SEO og online markedsføring nævnte den anden dag, at han nu har opgivet sin brug af æøå-domæner, som han ellers havde testet af gennem noget tid. Han havde købt og brugt en stribe af slagsen til egne projekter, med det udgangspunkt, at fordelene ved sådan et domæne måske med tiden kunne opveje ulemperne. Men nu smed han altså håndklædet i ringen på det projekt.

For det er nemlig rigtigt, at der efterhånden er et fåtal af brugere, der bruger så gamle browsere, at de har problemer med at se siderne på domæner med danske bogstaver i. Og at man kan bruge de der håbløse puny-code versioner af domænerne i nogle andre tilfælde. Men der findes fortsat en rigtig stor del af nettet, der altså ikke er indrettet efter minoriteter som danskerne.

Og min bekendte har konstateret, at der bare er for mange forskellige nettjenester, fora m.m., der ikke understøtter de særlige danske bogstaver. Og at det blev for dyrt i længden at gå glip af naturlige links, fordi forskellige fora, cms’er m.m. ikke kan håndtere et link med æøå i. Og på sigt er værdien af korrekte indgående links langt større end værdien af at have et domæne med lige præcis den danske stavemåde i. Han har nu redirected alle sine æøå-domæner til deres ae,eo,aa-modstykker.

Et andet praktisk eksempel

Morten Vium, indehaver af siden Moderne Jobsøger, har også på kort tid gjort nogle erfaringer med et domæne med ø i. Hans side begyndte sin karriere på domænet modernejobsøger.dk, men efter blot en måned rykkede det over på modernejobsoeger.dk. De tekniske problemer med et ø i domænet var bare for mange.

Morten Vium brokker sig på Twitter over sit domæne med ø i.

 

 

Morten Vium giver op og flytter sit domæne

 

Efter at have set de to ovenstående tweets, spurgte jeg Morten, hvad der havde givet ham problemer, og hvorfor han skiftede væk fra ø-domænet.

For at nævne nogle få, så havde han problemer med at få WordPress til at fungere optimalt, Google Analytics gav knas og folk mødte en fejlside, hvis de klikkede ind på hans side via et link i Tweetdeck og brugte Firefox som browser. Det er et velkendte tilfælde, hvor links med specialtegn kan blive defekte og folk havner på en fejlside i stedet for at havne på en side med konkret indhold.

Så i Mortens tilfælde var det ikke kun SEO-problemer, der fik ham til at skifte væk fra domænet. Men en lang række andre problemer, der gør det sværere at drive en fornuftig hjemmeside.

Konklusion

Konklusionen på dette er kort og enkel: Erfaringerne fra virkeligheden understøtter anbefalingen om at lade være med at have sit hoveddomæne på et æøå-domæne. Følg de velmente råd og viderestil dit æøå-domæne til et ae,oe,aa-domæne i stedet, og lad være med at lade dig besnakke af nogle af de få, der måtte foreslå andet. (Husk dog stadig at købe æøå-domænet og viderestille, så du har det “radiovenlige” eller “telefonvenlige” domæne at kunne brugt i evt. trykt annoncering og i daglig tale).

37 meninger om “SEO og æøå-domæner i praksis”

  1. Hej Frank,

    Dejligt med nogle praktiske empiriske erfaringer fra andre, der bekræfter min evindelige prædiken om omtanke i forbindelse med domæner og url’er.

    Min personlige erfaring er, at 99% af alle problemer med domæner og url’er kan undgås, hvis man holder sig til a-z (små bogstaver), 0-9, – og /, sidstnævnte kun som en naturlig separator i url’en.

    Jeg ser desværre alt for mange der anvender mellemrum, underscore og andre sjove ting, og det giver altid problemer, både hvad angår SEO, men også med webanalyse mv.

    -Bo

  2. Hej Bo,
    Mit indlæg blev fremprovokeret af, at jeg endnu en gang faldt over nogen, der brugte rigtig meget krudt på at sandsynliggøre i teorien, at æøå-domæner var problemfri. Og så meldte to empiriske tilfælde sig tilfældigvis på banen i samme moment.
    Og ja, jeg er helt enig med dig i din tommerfingerregel angående brug af tegn i domæner og url’er. Små bogstaver, tal og bindestreger er vejen frem. Jeg har jo tidligere slået ned på underscore i en praktisk test. ( http://densynligemand.dk/bindestreger-underscore/ ).

  3. Jeg er ikke fortaler for brugen af domæner med æøå. Jeg bruger dog selv et domæne med ø – nemlig Kim-Jørgensen.dk dog for at teste brugen. Jeg har ikke hørt om problemerne med at der ofte er problemer med visning af siden, men at skaffe naturlige links er svært.

  4. Sjovt at du lige kommer på banen med dit domæne her, Kim, og at dit link til din hjemmeside så ikke fungerer i kommetarene, netop på denne artikel :-)… Det går helt i skuddermudder.

    Problemet med æøå strækker sig ikke kun til domænenavnet, men ligeså meget det der kommer efter domænet. Jeg faldt selv over problemet den anden dag på en af mine hjemmesider, hvor en anden forfatter havde skrevet lidt indlæg på, og brugt æøå i artikelnavnene og WordPress laver bare linket med æøå hvis det kan slippe af sted med det. Umiddelbart så det ikke ud til at give problemer, men jeg undrede mig over at trafikken ikke rigtig steg – indtil jeg gik ind i Webmaster Tools, og kunne konstatere, at samtlige urls med æøå ikke kunne findes af Google. Og da jeg tjekkede med en site:søgning på google, var ingen af dem indekseret.

    Kan godt være jeg lige fik rettet op på det med et par url fixes og redirects, og et par dage efter eksploderede trafikken (undskyld, besøgende :-))…

  5. @Brian,
    Sjovt, at vi har skrevet om det samme med så kort mellemrum – og ikke overraskende er vi helt enige. 🙂

    @Kim,
    Ja, der er så mange besværligheder med æøå-domæner i forbindelse med naturlige links. Tak for at demonstrere det her i kommentarene også.(Efter lidt roden rundt har jeg fået dit link til at virke).

    @Brian,
    Ja, man skal holde øjnene åbne for potentielle problemer med de danske bogstaver i URL’er også. Jeg røg faktisk selv i den med dette indlæg, hvor jeg havde overset et “æ”. 🙂

  6. Hej Frank

    Tak for indlægget – har faktisk lige haft en kunde, som brugte et domæne uden æøå, men hvor CMS’et autogenerede websidernes url’er med specialtegn (herunder æøå), ud fra hvad sidens titel var. Dvs. indeholdt sidens titel æøå, så ville sidens url også gøre det.

    Mit råd til kunden var også, at for at slippe for bøvl, skulle der anvendes en løsning uden specialtegn…

    Men nu hvor vi er ved snakken, vil jeg lige høre dig ad, hvad du mener giver problemer ift. SEO – foruden det besværlige i at skaffe links – i de tilfælde, hvor url’en (ikke domænet) indeholder æøå.

    Det er jo tydeligt at se, at en søgning på ord, hvori æøå indgår så fremhæves det tilsvarende med fed skrift i søgeresultatet. Hvis man f.eks. googler “å”, vil wikipedias resultat “da.wikipedia.org/wiki/Å_(bogstav)” blive fremhævet med fed skrift, der hvor der står “Å”, mens “www.skjernaa.info” ikke fremhæver dobbelt a’et med fed. Her er det, jeg er i tvivl om, hvorvidt den fremhævede markering er et udtryk for algoritmen, eller om det blot er for syns skyld. Altså om algoritmen mener, at “aa” er det samme som “å” men blot ikke fremhæver det med fed, da de visuelt adskiller sig, eller om algoritmen rent faktisk ikke mener, at “aa” er det samme som “å”.

    /Esben

  7. Jeg støder også på en del problemer med æ, ø og å.

    Hvis jeg skal fjerne en gammel side fra Googles indeks via Google Webmaster Tools, så virker det ikke altid, uanset at jeg skriver adressen præcis som Google har registreret den.

    Min butik er udviklet i .NET 3.5 og kører på en IIS 6, som ikke indeholder gode funktinoer til redirect, når man deler en server. Jeg har derfor brugt UrlRewriter, som desværre medfører, at butikken slet ikke kan køre, hvis jeg bruger æ, ø eller å i en redirect.

    Så selvom browserne understøtter de danske tegn, så skal man netop ikke forvente, at andre værktøjer gør.

  8. Super godt indlæg! 🙂

    Jeg har selv prøvet at lege med et domæne, der indeholdte Ø. På en vens computer med en gammel version af IE loadede siden kun halvt, og mange URL’er gav forskruede resultater. Alene det lille fejlslagne eksperiment gjorde, at jeg ikke tør i fremtiden. Det er bare blevet bekræftet her! 🙂

  9. Hej Frank.

    Super indlæg og jeg er glad for, at mine erfaringer kan bruges 🙂

    Som du skriver, gav ø’et bare for meget bøvl. Jeg vil ikke påstå at WordPress og Analytics ikke ville kunne komme til at køre fornuftigt på modernejobsøger.dk, men det gav i hvert fald en masse startvanskeligheder, og når man er ved at launche et nyt website, så er tekniske indstillinger ikke lige det man helst vil bruge tid og energi på…

    Nu har jeg redirected til modernejobsoeger.dk, men bruger stadig ModerneJobsøger.dk, hver gang jeg omtaler sitet, uden det skal være link.

    Det skal siges, at mens begge domæner var indekseret med de samme sider, ville ø-domænet ranke højere på en søgning på ”moderne jobsøger”, så Google kan godt genkende tegnet. Meeen det var sgu bare ikke det værd…

    PS. Screenshottet fra Tweetdeck, hvor kun den sidste del af domænet bliver genkendt som link, er et fantastisk billede på, hvilke problemer man render ind i med æøå-domæner 😉

  10. Jeg troede efterhånden, at de fleste var opmærksomme på ÆØÅ problemerne, og at man derfor afstod for at benytte disse.
    Men det lader til, at folk elsker at teste skæbnen… ;D

  11. Hvis man bruger de danske tegn, så gør man det også svært for dem uden dansk tastatur at taste adressen ind i adresselinjen i browseren eller søger efter brandet i Google.

  12. Hej Frank

    Du præker nok desværre for lige så døve øren, som jeg, du, deMib m.fl. har gjort det i flere år i forhold til brugen af specialtegn i domænenavne og URLs. Men tak for at du “råber op” om det også. Måske kan vi med tiden få aflivet de ammestuehistorier, der går om, hvor fint det fungerer med danske specialtegn.

  13. Utroligt at denne snak stadig kører, det burde da være logisk at specialkarakterer for så lille et land som vores, ikke har den store prioritet i resten af verden.
    Så selvfølgelig vil der kunne være alverdens problemer…

    Men som jeg ynder at sige når folk gør mindre smarte ting – “den sidste idiot er ikke født endnu” Ikke at jeg synes folk generelt er idioter, men mon ikke i fanger pointen. 🙂

    Godt at du gør opmærksom på det, og husk nu derude at fordi du ikke lige p.t. oplever problemerne, betyder det ikke at de ikke er der…

  14. Tak for alle de ekstra kommentarer, eksempler m.m.

    @Morten, Rosenstand og Janno, så ser jeg desværre fortsat for ofte folk, der teoretisk prøver at argumentere for, at æøå ikke er et problem. Så tænkte jeg, at nogle praktiske erfaringer kunne være en anden vinkel.

  15. Hej Frank
    Jeg har selv et par domæner med æøå, men har aldrig brugt disse til et hoveddomæne, da de vil give nogle af de nævnte problemer.
    Til gengæld har jeg haft god succes med at bruge æøå-domæner til viderestilling til kategorier i webshop, jeg havde tidligere.
    Har man kategorier med æøå, og også har et identisk domænenavn, skal der ikke meget til for at man er nr. 1 på søgemaskinerne.

  16. Hej Frank,
    Med mindre du har haft brugt domænet og fået links fra andre sider, så giver en viderestilling af et domæne ingen effekt i sig selv.

  17. Vil da lige give mit besyv med på domæner med æøå, nu når jeg selv har et par stykker. 😉
    Selvom jeg har et par domæner med æøå, vil jeg ikke anbefale dem for der er seriøst flere ulemper kontra fordele ved at gøre det.
    Bare det at skulle køre en mail via en domæne med æøå, er nok til at give enhver hovedpine og et mindre raserianfald.! 😀

    Et eksempel kunne være en lille test side jeg har sat op, hvor brugen af et ø lave urlen om til xn--biludlejning-kbenhavn-3fc, så en mail bliver f.eks. kontakt@xn--biludlejning-kbenhavn-3fc.dk.
    Prøv at få folk til at huske den mail…. 🙁
    Så nej jeg vil heller ikke anbefale at man bruger dem.

    @Morten skæbnen skal da udfordres en gang imellem, eller hvad..? 😉

  18. Stødte lige ind i dette indlæg. Jeg har en helt konkret, praktisk erfaring med en lang kamp for at få et underdomæne indeholdende “ø” til at virke. Jeg har været så “modig” at købe et domæne med “ø”, som jeg tillod mig, da målgruppen er inden for landets grænser. Og nej, det var i ikke smart.

    Well well, hvorom alting er, det virkede fint og jeg blev mere modig og oprettede underdomæne, ligeledes med bogstavet “ø”. Det fungerede i starten fint (hvis man ser bort fra browserens virkelig underlige fortolkning af bogstavet), men pludselig en dag havde jeg ikke adgang til siden mere. Dvs det var kun ø’et i underdomænet der gav problemer, ikke det i selve domænet (da mine andre underdomæner virker fint).

    Jeg tror simpelthen ø’et bliver fejltolket… eller i nogle tilfælde. I dette tilfælde stod det som nr. 2 i domænet, måske har det noget med dét at gøre, da fortolkningen smider de mærkelige tegn op forrest i underdomæne-navnet? Her er eksemplet: søren.fonsbøl.net bliver til http//xn--sren-gra.xn--fonsbl-fya.net/

    Da jeg opgav og oprettede siden http://soerenbiering.fonsbøl.net, virkede det fint. Indtil videre….

    Frustrerende – jeg opretter aldrig hverken IDN domæner eller underdomæner igen!

  19. Det er vel kun resten af internettets manglende understøttelse af disse domæner når du deler noget på eks. Twitter der er den eneste reelle ulempe?

    Er der nogen der har noget seriøst bud på om det vil blive understøttet any time soon?

  20. @Daniel,
    Ja, det er “kun” resten af nettets manglende understøttelse, der er et problem. 🙂
    Og jeg ville ikke holde vejret i spænding, til den lille udfordring bliver løst..

  21. Fantastisk artikel frank, med eksempler fra det “virkelige liv”.

    Jeg har googlet lidt frem og tilbage, og har fundet en del ældre artikler uden decideret underbygning om hvorfor man ikke skal vælge æøå i domænenavn.

    Du rammer hovedet på sømmet her, tak for det.

  22. Jeg har kunder hvor de absolut vil have et æ,ø eller å i domænet. Blot fordi en designer syntes det er mega kreativt. Lige meget hvad man siger kan man ikke overtale dem. De kan lige gå med til at købe domænet uden ÆØÅ.

    Så går der et stykke tid efter siden er gået i luften. Pludselig ringer kunden og siger jeg nok havde ret med ÆØÅ i domænet. Om det så kan laves om igen 🙂

  23. @Peter,
    Altid noget, at de så i det mindste kan ændre holdning, når virkeligheden rammer 🙂

  24. @Rosenstand Du har desværre ret, Frank prædiker nok for døve ører. Faldt lige over denne sprit nye hjemmeside til Justitsministeriet hvor der bliver gjort flittig brug af æøå i url’en f.eks. http://www.justitsministeriet.dk/arbejdsområder/politi-og-straf/terrorbekæmpelse jeg kunne f.eks. ikke kopiere url fra Firefox, da den konverterer æøå til en række %C3%A6 osv.
    Er der ikke nogen hardcore server folk som kan komme med input, da jeg mindes at have hørt, at f.eks. gamle Linux servere kan have problemer med æøå i url.

  25. Ha-ha, det ser også ud til at Franks WordPress setup har problemer med url’er der indeholder æøå. Ovennævnte url blev slagtet i systemet og er vel et meget godt eksempel på hvorfor man ikke bør bruge æøå i url’en.

    Og det er ikke fordi, at Frank kører på en gammel WordPress installation, den er helt opdateret. Så hvis man ønsker eksterne links til sit indhold, så drop ÆØÅ i URL, der er trods alt en eller to WP installationer på nettet som ikke kan klare det 🙂

  26. Fint indlæg om et emne som jeg desværre synes man stadig møder for ofte. Snakkede sågar på et tidspunkt med en virksomhed hvor de KUN var blevet anbefalet af deres udbyder at købe et domæne med specialtegn i, og ikke et tilsvarende uden specialtegn.
    Det er da vist hvad man kan kalde for forholdsvis dårlig rådgivning. I hvert fald i mine øjne. 🙂

  27. Hej Frank

    Jeg står lidt med samme problem. Jeg skal starte en ny shop, og det vil til denne passe bedst med et Ø domæne i forhold til brand og produkter.
    Hvis man nu f.eks. gerne vil have hø.dk, er der så noget galt i at lave 301 til f.eks. halm.dk i stedet for hoe.dk?

    Skal man bare undgå ØÆÅ domæner selv om man laver 301?

    MVH

    Carsten Holm

  28. Hej Carsten.
    Jeg vil lige prøve at svare på dit indlæg.
    Så vidt jeg ved er der ikke noget i vejen for, at redirecte Hø.dk til f.eks. halm.dk. Dette gør jeg selv i mange tilfælde og det giver rigtig god mening.

    Problemet opstår hvis du gør det den anden vej.

    Vil jeg f.eks skrive om høretelfoner giver det ingen mening, at undlade at købe høretelefoner.dk da mange alligevel kunne finde på at søge efter netop høretelfoner.dk. I dette tilfælde ville jeg igen redirecte høretelefoner.dk til f.eks. hoeretelefoner.dk. Så sikre du dig den trafik du ellers kunne miste ved ikke at have høretelefoner.dk

  29. Hej Mia

    Tak for svar.
    Jeg er stadig lidt i vildrede om jeg skal tage et domænenavn med ø, da det indgår i produktnavnet, og jeg tror at der vil være en del søgning på netop “produkt med ø.dk”

  30. Hej Carsten,

    Jeg synes du skal tage domænenavnet med ø og så redirecte det til den side du har din shop på. Ikke så meget fordi der søges på ordet, men for at sikre dig domænenavnet så andre ikke gør brug af det.

    Du skal ikke undgå æøå, men gøre det rigtigt 🙂
    Længere oppe i kommentarsporet har jeg linket til min lille vejledning i hvordan du bør sætte det op, du får lige linket her igen.
    http://www.lalini.dk/domaenenavne-med-aeoa-skalskal-ikke/

    /Brian

  31. Hej. Faldt ved en tilfældighed over denne – ikke helt nye – artikel, men jeg fik lyst til at bidrage med min lille historie. Jeg sælger førstehjælpskurser og skulle registrere domænenavnet for mit firma. Oprindeligt havde vi valgt laer-foerstehjaelp .dk og en smart sælger lokkede os til at købe domænerne i flere versioner med ø og æ i navnet. Til ingen verdens nytte, for vi kunne fx ikke benytte æø i mail-adresser, og flere kunder meldte om fejl i deres browser, når de skrev navnet med ø og æ. Det er blevet til udgaven med ae og oe – selv om det giver lidt udfordringer, når man i telefonen skal stave laer foerstehjaelp 🙂

  32. Researcher lidt på emnet og faldet over denne, efterhånden gamle, artikel. For mig er artiklen ikke desto mindre meget relevant. Pønser på at oprette en hjemmeside og er nået frem til, at jeg vil afholde mig fra ‘æ’ i denne.

    Eksempler fra virkelighedens verden viser da umiddelbart også, at det rent SEO mæssigt kun er en fordel at bruge ‘ae’, ‘oe’ og ‘aa’. Sider som Absolut Træpiller eller Ret&Råd, som har ‘æ’ og ‘å’ i sit navn, har jo fx valgt at skrive det ‘ae’ og ‘aa’ med fin succes.

    Anyways – rart med en artikel, der bekræfter min påstand 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *