Tidligere har jeg skrevet et indlæg med tips til 301 redirects. I dag handler det om redirect-familiens sorte får, 302 redirect.

En 302 redirect betyder, at indholdet på en side er midlertidigt flyttet til en anden side. Nøgleordet her er “midlertidigt”. Det gør nemlig, at søgemaskinerne behandler en 302 redirect helt anderledes end en permanent flytning, som en 301 redirect indikerer.

Som udgangspunkt bliver linkværdien overført via en 301’er, men ikke via en 302’er. Derfor bør 302’ere ikke bruges som standard redirecten i CMS’er derude. Og det kan være en god idé at kigge dit website igennem for at se, om det er tilfældet hos dig. Jeg oplever det fortsat alt for mange steder. Og eksempelvis Xenu-programmet kan hjælpe dig med at gennemtrawle dit site og finde 302 redirects.

Det her med manglende overførsel af linkværdi er forhåbentlig børnelærdom for de fleste af mine læsere. Men spænd lige sikkerhedsselen og se, hvad et worst case scenario kan medføre.

Dagens advarsel – når 302 redirects går HELT galt

Men årsagen til dagens advarsel er en case, som dukkede op i kommentarerne til mit 301-indlæg. Her spurgte Tobias nemlig, om jeg kunne hjælpe med at finde hoved og hale i et redirect-problem. Han havde redirected et komplet gammelt site til et andet. Og så gik der ellers fisk i tingene i Google. Der skete det vanvittige, at Google pludselig viste al det gamle sites info i søgeresultaterne på søgninger relateret til det nye site.

Sådan så det ud, da jeg kiggede efter:

302 redirect, der går galt i Googles søgeresultater

Når jeg klikkede på den sjove url, blev jeg ganske korrekt viderestillet til forbrugslaan.nu, som var det modtagende site for redirecten.

Ifølge Tobias havde det endda set endnu værre ud med også titel/overskrift i SERPs fra det redirectede site.

Det kræver ikke en ekspert at regne ud, hvad sådan en komplet malplaceret snippet og url kan betyde for klikraterne på konkurrenceprægede søgeudtryk.

Selvom dette eksempel hører til de mere ekstreme og sjældne, kan 302 redirects også lave rod i tingene ved interne viderestillinger på dit website. Så hold dig nu væk fra de midlertidige viderestillinger, med mindre du rent faktisk mener, at noget indhold midlertidigt skifter plads.

PS: Tobias har fået styr på sine redirects nu og optræder korrekt i Google igen. Det ville nok også være sket af sig selv hen ad vejen, hvis 302’eren var fortsat, men forvirringen kunne sagtens have varet længere.

For tidligere eksempler og skriverier om emnet, så tjek f.eks. Rosenstand – eller denne artikel, som kan være et udgangspunkt for at dykke længere ned i mekanikken.

Og hvis du er i tvivl om et redirects beskaffenhed, så tjek headers med dette tool eller nogle af de mange tilsvarende, der findes online.