Håndtér linkkataloger rigtigt, efteråret 2010

Jeg har tidligere givet udtryk for, at jeg forventede en større Google-overhaling af de danske linkkataloger, ganske som det tidligere er sket i et par omgange i den engelsksprogede del af internettet. (Og som Mikkel Demib skrev om i begyndelsen af året).

Nu fik linkkatalogerne med grovfilen af Google

Det er nu sket. Det har ikke fået lige så meget omtalte som massakren på artikeldatabaser, men de danske linkkataloger fik et ordentligt fur i samme omgang. Der er blevet deindekseret (helt eller delvist) og fjernet pagerank fra toolbaren. To af de metoder, som Google tager i brug, når de gerne vil sende et signal.

Samtidig er det efter den store eksplosion i antallet af linkkataloger gået op for mange ejere af sites, at det tager tid og er ret kedeligt at administrere et katalog. Derfor er der også ganske mange kataloger, der er gået helt i stå af sig selv, Google-straf eller ej.

Et lille mindretal af linkkatalogerne har overlevet Googles aktion og ser samtidig fortsat aktive ud, som det ser ud lige nu.

Betyder det så, at man helt og aldeles skal holde sig væk fra alt der minder om linkkataloger fra nu af? Nej, så galt står det ikke til. Men det er væsentligt at tænke sig lidt om. Her følger min lille vejledning til, hvordan man kan forholde sig til danske linkkataloger anno efteråret 2010.

Tilmeldinger til kataloger
Gør det bare. Tilmeld dit site, men gør det med omtanke. Der er som nævnt ret få linkkataloger tilbage, som har potentiale til at give værdi.

Derfor skal du passe på med at bruge for meget energi på linkkataloger. Gør en smule forarbejde for at finde ud af, om et givent katalog er værd at tilmelde din side til. (mere om det nedenfor)

Når du tilmelder, skal du sørge for at gøre det ordentligt. Lad være med at genbruge tekst fra andetsteds på nettet, men tilmeld en originaltekst. Flere af de “overlevende” kataloger styres med hård hånd af folk, der går op i kvaliteten af deres katalog. Og følger du ikke deres instrukser, har du bare spildt din tid, når de sender din tilmelding til de evige jagtmarker.

Hvilke kataloger skal jeg så tilmelde mig?

Gå efter kvalitet. Som udgangspunkt sådan nogle som dem der bliver drevet af folk som Claus Heinrich og William Atak. De fokuserer på kvaliteten, kræver velskrevne og originale tekster og sørger for at trimme deres kataloger, så de er up-to-date og har minimalt duplicate content og døde links.

Og om muligt, så gå efter specialiserede kataloger. Specialiserede nicher er vejen frem, hvis man kan tale om en sådan indenfor kataloger.

Hvis du har brug for hjælp til, hvordan man tjekker et linkkatalog, så kig først på selve kataloget. Ligner det en standardskabelon, og findes der links til et væld af junksider, så er det ikke noget for dig. Tjek derefter hos Google. Bliver nye sider ikke indekseret, eller har kataloget kun ganske få sider indekseret, kan du også bare passere gaden og lede videre. Husk også at se på, om der i det hele taget er blevet optaget nye links i kataloget i moderne tid? Mange af katalogerne derude lå allerede øde hen, før Google slog til. Og med den nyeste udvikling skal du ikke regne med, at ret mange af dem vågner til live igen.

Læg ikke vægt på linkkataloger i SEO-arbejdet

Selv før udrensningen havde linkkatalogerne altså ikke så meget vægt. Så det har aldrig været en god idé at lægge al sin energi i linkkatalogerne.

Der skal variation til i din linkbuilding, og linkkataloger skal være et mindre supplement efter “mange bække små”-princippet, ikke et væsentligt ben, som din SEO-strategi skal hvilke på.

Katalogejere

Har du et linkkatalog eller drømmer du om et. Ja, så lyder mit råd at holde kvaliteten så høj som mulig, og at få kataloget til at skille sig ud fra mængden.

Skal man starte et katalog lige nu, så vil jeg anbefale at man vælger sig en niche eller en vinkel på kataloget. Og at man holder stramt fast i den og samtidig er meget påpasselig med kun at godkende tilmeldinger med fyldige og originale beskrivelsestekster. Et katalog, som udelukkende linker til sider om havenisser har en større chance for at blive set som noget, der bidrager med reel værdi, end et, der linker til alt fra børnetøj til casinoer.

Og sørg så for naturligvis kun at godkende tilmeldinger, der fører til sites af en vis kvalitet. Kataloget bør desuden jævnligt tjekkes igennem for døde links, så du også på den front sender signaler om, at det her drejer sig om kvalitet. Husk på, at det er et hestearbejde at drive og vedligeholde et større linkkatalog, hvis man går op i kvaliteten.

Fyld mere på end bare links

Sørg for at linkkataloget bliver til mere end blot et linkkatalog. Faktisk skal det kunne være en hel mini-portal om et emne. Om muligt så vælg et script/cms, der tillader dig at tilføje artikler og indhold til dit site. På den måde kan du på dit håndværker-katalog tilføje forskellige guider til, hvordan man vælger den rigtige håndværker, indhenter sammenlignelige tilbud eller undgår de brodne kar i branchen.

Og når jeg skriver ovenstående, så følger det i naturlig forlængelse at vælge et ordentligt script/cms til at håndtere dit katalog. Få modificeret en WordPress-løsning, test det nye Hubdir-script og lad i hvert fald være med at vælge et af de “gammeldags” scripts, der dårligt nok tillader nogen tilmeldingstekst. Det kan godt være, at de løsninger koster lidt penge, men sammenlignet med den tid, du alligevel skal bruge på at drive dit katalog bagefter, så er det en minimal investering. Hvis jeg eksempelvis bruger et par hundrede kroner på et script, vil det blot være en minimal del af den samlede investering, hvis jeg skal bruge blot en time om ugen på at vedligeholde mit katalog. Samtidig vil en ordentlig løsning også øge sandsynligheden for, at du ikke bliver sparket ud af Google på et senere tidspunkt.

OBS: Der er ingen garanti for, at dit katalog ikke ryger ud af Google på et senere tidspunkt, selv hvis du følger mine råd ovenfor. Så er det sagt.

35 meninger om “Håndtér linkkataloger rigtigt, efteråret 2010”

  1. Ja super godt indlæg, og interessant at du ikke afskriver det 100% sålænge man går efter kvaliteten. Kunne være interessant med en tilsvarende artikel om artikelkataloger/databaser, da de jo burde have en meget bedre reel værdi end linkkatalogerne oftes har.

  2. I forbindelse med “artikeldatabasegate” slog det mig at der måske også ville være bud efter linkkatalogerne, så jeg løb min liste af kataloger igennem, og ganske rigtigt – Der var ikke meget tilbage som havde sider indekseret.

    Så det bliver spændende at se hvordan den store skare af kataloglinkbuildere vil få deres links – Hvis de da opdager at katalogerne har mistet værdi – For der strømmer stadig artikler til de artikeldatabaser der fik kniven.

    Mit råd skal være: Jagt de gode links, dem man skal gøre sig fortjent til, skrive laaange emails med webmastere for at få, eller lave god linkbait så de kommer naturligt.

    God jagt!

  3. @Simon,
    Tak.

    @Lars,
    Jeg ved ikke helt, om artikeldatabaserne og deres skæbne kan bære et helt indlæg for sig selv. Det er jo et spørgsmål om tilsvarende at tjekke grundigt – og være forberedt på, at det måske heller ikke er helt slut med oprydningen dér.

    @Per,
    Ja, det med at arbejde for sine links har jeg prædiket længe – og det bliver ved med at være den langsigtede måde at gøre det på.
    Mht. hvor kataloglinkbuilderne bevæger sig hen, så ser jeg tegn i sol og måne (eller rettere debatfora) på at de pt. bevæger sig mere i retning af blogkommentarer og forumindlæg. Og det er ikke nødvendigvis op ad kvalitetsranglisten.

  4. Jeg har faktisk været overrasket over, hvor mange besøg vi får fra nogle linkkataloger. Altså, ikke mange, men flere end jeg havde ventet. Så nogle af dem har større betydning end blot at give et indgående link.

    Man kan håbe, at Google også får ryddet ud i nogle af de mange SEO-blogge. Et linkkatalog er forholdsvis uskyldigt, men der er en del firmaer, som sælger SEO, der har en uendelig stribe blogge med lav værdi, som de bruger til at skabe links med. Og der er altså kunder, der betaler pænt mange penge for at få det arbejde udført. Linkkatalogerne er i det mindste gratis og kræver kun tid, selvom jeg faldt over en side, hvor de sælger 80 link i linkkataloger for en tusse.

    Hvis jeg skulle ud og købe SEO for mange penge, så ville jeg i hvert fald håbe, at konsulenten ville være i stand til at give ideer til, hvordan man kan skabe indhold, som i sig selv medfører links.

  5. @Johnny,
    Jeg har også hørt andre nævne, at de faktisk har fået en vis mængde reelle besøg fra nogle linkkataloger. Jeg har nu ikke selv konstateret andet end sporadiske besøg i nogle af de statistikker, jeg har haft fingrene i.

  6. Hej Frank,

    Rigtigt godt indlæg, og opsummering på hvad vi link-katalog ejere kan gøre for at skabe den bedste kvalitet, er selv en af de ejere som er kommet heldigt igennem denne omgang, men har også knoklet min sag for at skabe unikke kvalitets link kataloger.

    Nu driver jeg selv gratis-link.dk, linkjunglen.dk, samt linkbuzz.dk som nyeste skud på stammen, og har ved dem alle gode indekseringer, dog har jeg også mærket den omindeksering der har været, hvilket gav mig en kort nedgang i antal indekseret sider. Men igen, hårdt arbejde og manuel tjek på alle links er vejen frem.

    Ser frem til flere indlæg og tips fra dig! 🙂

  7. @Daniel,
    Det er spændende tider at være indehaver af flere linkkataloger. Tillykke med, hvis du er sluppet igennem uden større påvirkning. Det tyder jo på, at du gør det rigtige.

    @Kasper,
    Jeg har i hvert fald ikke set sådan en oversigt nogen steder. Det kan være, at den dukker op senere hos nogen af dem, der har de lange oversigter over linkkataloger liggende?

  8. @Frank: Vi må håbe at dem der har de lange lister liggende, gider bruge lidt tid på at løbe dem igennem, så de får slettet de værdiløse sider.

    Ellers er der rigtig mange “gør-det-selv-seoptimister” der kommer til at spilde umindeligt meget tid fremover.

  9. Hej Frank

    God artikel – og ja: Det vælter frem med tåbelig blogkommentarer som “Genialt indlæg – jeg er helt enig” og den slags. På min blog får de tvivlsomme kommentarer et nofollow på, og er der ingen tvivl, ryger URL’en helt væk. Så’n er det bare.

  10. Hej Frank

    Ja både mit linkkatalog og min artikeldatabase har fået en tur. Det er noget af et signal Google sender. Der er mange folk der bliver nød til at tænke på nye måder for at opnå samme resultater. Men som du selv er inde på har du og mange andre også advaret folk om at det er risikabelt at satse så meget på denne front.

  11. @Per,
    Erfaringen viser, at der går ret lang tid, før den slags slår igennem i den brede SEO-offentlighed. Så der vil nok fortsat være mange folk, som kommer til at tilmelde hundrevis eller tusindevis af sider, før det trænger igennem til de fleste.

    @Rosenstand,
    Ja, jeg skal også langt om længe have installeret dit nofollow-case-by-case plugin her, så jeg let kan slå til og fra.

    @Mikael,
    Ja, det er alt i alt klart det kraftigste signal Google har sendt i DK i lang tid.

  12. Det var vel at forvente med deindekseringen af artikel katalogerne. Google sender et klart signal om at de vil have kataloger der er brugbare for rigtige besøgende, ikke bare for søgemaskinerne.

  13. Hånden på hjertet! Var der efterhånden ikke også alt for mange SEO kataloger på markedet, linkværdien herfra har længe været tvivlsom.

    Det giver måske stof til lidt efterrationalisering i branchen, at have et dusin kataloger eller mere kørende som enkelt person eller virksomhed, skriger til himlen, at det ikke er oprettet for brugernes skyld, men tværtimod for at skabe linkjuice til dem der opretter sig i kataloget, og en biindtægt via Google adsense programmet til katalogejeren, således finansieringen også er på plads.

    Der er stadig kataloger der bruges meget energi på, det ville være synd at de kom under samme lup som de hurtige løsninger, men desværre er risikoen tilstede, hvis der ryddes op fra Google´s side og der ikke ses så meget efter de forskellige forhold på websitet.

  14. Grunden til den manglende opmærksomhed på denne masakre er vel, at dem som oprettede artikelkatalogerne, for længst havde opgivet linkkatalogerne… Og dem der opretter linkkataloger mere er fritidsspas.
    Men med Googles slagtning af artikel- og linkkatalogerne, bliver blogs så ik bare det næste trip? Blogs med 1-3-5 indlæg, hvis eneste formål er linkbuilding? For værdien kan jo være minimal for den besøgende?
    Hvad tror du Frank?

  15. Super godt indlæg og tak for dette. Det kan rent ud sagt være skide svært at vide, hvad man skal gøre med de kataloger. Det er dog vigtigt, at man ikke kommer til at smide de forkerte væk 🙂

  16. @René, Jo, der er ingen tvivl om, at mange af de linkkataloger fortjente at blive fjernet, fordi kvaliteten var lav.

    @Morten, jeg skal ikke gætte på, hvad Google vælger at rydde op i herefter. Blot konstatere at man gør klogt at arbejde på at få en varieret linkprofil og ikke lægge alle sine æg i en kurv. Især ikke hvis det er en kurv, der bliver annonceret vidt og bredt via nemt tilgængelige lister.

  17. fantastisk indlæg har ledt en hel del efter noget som kom med uddybende info omkring katalogerne og taktik i fremtiden.

  18. Du og mange andre SEO folk har været fremme og spå om død over linkkatalogerne og i fik ret. Mig personligt gør det nu heller ikke noget, for har ikke arbejdet med linkkataloger længe.

    Jeg tror om et andet indlæg forudså, at de SEO blogge med et par indlæg der er skrevet udelukkende på grund af seo, de går en tvivlsom fremtid i møde – Men ikke der skal satses på kvalitet.

  19. Fik et godt råd af dig, og lyst til at læse mere her på siden.
    Jeg var ikke klar over, at denne ændring var sket, men synes det giver rigtig god mening, hvis man ser på googles lyst til at fremhæve kvalitet og indhold.
    Så tak også for denne oplysning.

  20. Hej Frank, og alle I andre gæve, hårdarbejdende mennesker.

    Jeg vil blot lige spørge til hvad der helt præcis menes med: “men den giver et meget godt billede af hvad jeg og andre med interesse for SEO også har set på det seneste, linkkataloger har fået lidt værdi igen, efter de blev massakreret i slutningen af 2010.”

    (indlægget umiddelbart før mit indlæg) – skulle der være (gen)opnået øget værdi fra katalogerne, eller skal jeg tolke dette som “én blandt mange tolkninger? Derudover kunne det være rart med et par konkrete anbefalinger, såfremt nogen skulle ligge inde med det.

    Venlig hilsen,

    Nicolai, Krydsord.dk

  21. Jeg har hørt et sted, at det ikke længere kan betale sig at tilmelde sig link kataloger overhovedet. Kan det virkelig passe – og hvis ikke, hvilke tre vil I så udpege som de vigtigste?

    Tak for en virkelig god artikel i øvrigt 🙂

    Nina

  22. Der er stadigvæk masser af værdi, at hente i linkkataloger.

    Ni.dk er et af de bedre kataloger med god værdi.

    De er fine til at skabe branding links og få opbygget en god variation i backlinks.

  23. Jeg ved godt at dette indlæg er gammelt, men her i 2014 har jeg oprettet et linkkatalog http://www.linkkataloget.dk som er super brugervenligt og med flot design. Jeg står selv for alle meta og title beskrivelser på alle kategori og undersider. Samt SEO teksten på diverse landingssider.

    Jeg håber at Google kan se kvaliteten i dette linkkatalog og lader det “overleve” i fremtiden 🙂

  24. Jeg ved godt dette er ved at være et gammelt indlæg, min jeg ejer og driver linkkataloget http://linkbuddy.dk som er et 100% dansk linkkatalog, alle kan tilmelde sin hjemmeside!

    Dog kan alle tekster være unikke og minimum på 300 ord. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *