Inspireret af en debat på Amino, kastede jeg mig tidligere på dagen ud i en mindre SEO-test.
Debatten gik på, om man kunne bruge underscore i URL’er, hvis man af uransaglige årsager ikke kunne bruge den gængse bindestreg. Jeg svarede selv glad og fro, at man sagtens kunne bruge underscore i stedet og henviste til søgeresultater, hvor nøgleord var highlightet i URL’er med underscore samt til en artikel, hvor Matt Cutts var citeret for (allerede i 2007) at Google nu opfattede underscore som et mellemrum.
Bog-forfatteren Rosenstand blandede sig lidt i debatten og fik mig til at indse, at jeg hellere lige selv måtte teste i stedet for blot at stole på Googles udmeldinger.
Som sagt, så gjort.
Testen
Jeg fandt en hjemmeside i samlingen, som blev crawlet hyppigt nok til at kunne bruges til en hurtig test. Fandt på en tre-ords søgefrase med tilstrækkelig lille konkurrence, og så var jeg klar.
Jeg skrev to nye sider til hjemmesiden og gav dem den samme tre-ords-frase som URL, den ene med underscore og den anden med bindestreger. Søgefrasen indgik ikke et eneste sted i title, description, indhold eller andre steder. Faktisk sikrede jeg mig, at ikke et eneste af de tre ord var at finde på de to nyskrevne sider, men kun i URL’erne.
Herefter udgav jeg først versionen med underscore, ventede på, at den blev indekseret og konstaterede, at den ikke kunne findes på tre-ords-frasen. Kun hvis jeg søgte på tre_ords_frase med underscore mellem ordene, dukkede den op.
Anderledes forholdt det sig med siden med bindestreger i URL, da den blev udgivet. Den dukkede fint op på en søgning på frasen. Altså var Google i stand til at skelne de tre ord, når bindestreg var brugt, men ikke når underscore var brugt.
Konklusioner
Jeg kan uddrage et par konklusioner af ovenstående forløb:
1) Brug bindestreg frem for underscore i dine URL’er.
2) Pas på med at stole blindt på meldinger fra Google.
3) Det er en god idé at teste, så man ikke kommer til at videregive mindre-end-optimale råd..
Hej Frank
Jeg er helt enig i din konklusion. Igen gælder den gode regel: Virkeligheden er klog. Tak for linket og for at du deler dine observationer.
Hej Frank!
Igen en super nyttig test fra fra din hånd. Tak for det!
Interessant. Jeg har faktisk brugt underscore i de fleste af mine indlæg på min blog, men det vil jeg da stoppe med, med øjeblikkelig virkning.
Og selvom du sagde på Twitter, at det var en lille ting, så er det er temmelig brugbar oplysning for mig. Takker 😀
D’herrer,
Takker for responsen. Jeg skal nok fortsætte med at dele forskellige testresultater her på bloggen.
@Kim, det glæder mig, at du fik noget helt konkret ud af denne mini-test.
Tjek lige: http://www.seroundtable.com/archives/019683.html
Helt enig! Fremragende at du deler din viden!
Hej Thomas,
Jeg havde ikke set, at Hr. Cutts havde været ude og korrekse beretningen om, at han skulle have erklæret bindestreger og underscore for ligestillet. (Som SEO Roundtable beskriver her i et gammelt indlæg: http://www.seroundtable.com/archives/014445.html ).
Havde jeg set den, havde jeg sparet mig selv for noget besvær. Men hvad, nu fik jeg en førstehåndstest ud af det.
Jamen, så fixer jeg lige mit cms til at benytte bindestreger i stedet for underscore:)
Er lige blevet opmærksom på denne blog – og er nu ved at grave mig igennem alle de gamle indlæg.
Fedt med alle dine tests. Folk påstår så meget – rart at få reel dokumentation for påstandene.
Hej Morten og velkommen til,
Bloggen er stadig ung, så det skulle ikke tage alt for længe at grave sig gennem gamle indlæg.
Tak for rosen. Jeg skal nok fortsætte med at teste og dele viden – omend i lidt ujævnt tempo.
Godt indlæg! Har du erfaring med andre tegn som kan bruges som med fordel kanbruges word seperator i URL? her tænker jeg på +, %20 e.lign ?
Hej Casper,
Jeg har netop sat en lille test i søen med + som separator. %20 og andre har jeg ikke tænkt på at teste med. Men fyr du bare en liste af med tænkelige separatorer, så kan jeg tage dem med i denne test.
Godt lige at få det på plads.
Mange tak for testen.
Mvh
Morten