Har du nogensinde læst om en kontroversiel artikel eller et blogindlæg, som har vakt furore, kun for at ærgre dig over, at det er blevet slettet af forfatteren, før du nåede at læse det.
Eller gerne villet se, hvordan en hjemmeside så ud, før den blev redesignet.
Kort sagt, savner du nogle gange at kunne kigge lidt på det gemte og glemte. Det som folk helst vil gemme af vejen eller som blot er blevet slettet eller ændret med tiden.
Så er dette indlægget for dig.
Værktøjerne
Der findes nogle forskellige hjemmesider og funktionaliteter, som kan være gavnlige i jagten på de gemte sager. Nogle kan bruges på bagkant, mens andre skal være funktionelle i forvejen.
Google Cache
Googles cache-funktion er en af de helt store hjælpere, når man skal finde kontroversielle artikler, som netop er blevet slettet. Tag fat i URL’en (som du vel har fra et link til det kontroversielle) og brug Googles site:-funktion til at søge på netop den URL. En site-søgning på en helt specifik adresse, vil blot returnere den adresse i Googles indeks. Klikker man her på det normale link, vil man blot rende i en fejlmeddelse fra den slettede side. I stedet skal man trykke på “Cached”, som står i lysegrå skrift til højre for URL’en. Her kommer man ind og kan se, hvad Google har gemt i indekset for den pågældende side.
Feeds
Hvis man har abonnement på et RSS-Feed for en given side, vil der også ofte her kunne læses indlæg, som ellers er blevet slettet på selve siden. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke har helt styr på den tekniske del af det, men har blot konstateret et par gange, at jeg i min Google Reader har kunnet læse indlæg, som ellers var blevet slettet på selve bloggen, før jeg læste feedet.
Mailabonnementer på indlæg eller kommentarer (både blog og forum)
På mange debatfora er det muligt at få tilsendt en mail, når der sker nyt i debattråde eller underfora, man deltager i. Disse mails vil blive udsendt øjeblikkeligt og ikke blive tilbagekaldt, hvis tråde og/eller indlæg slettes.
Det samme gælder for blogkommentarer. Har du kommenteret her på min blog og bestilt mails ved opfølgende kommentarer, og nogen skriver en kommentar, som jeg efterfølgende sletter, vil du stadigvæk have en mail liggende i indbakken med ordlyden.
Wayback Machine
Er det mere historisk information man er ude efter, kan man ty til Wayback Machine, som har indekseret store mængder historisk information på et væld af sites. Her kan man f.eks. se, at domænet amino.dk tilbage i tidernes morgen ikke begyndte sit liv som et iværksætter-debatforum, men at Martin Thorborg og en makker havde andre planer.
Men hvis det drejer sig om et specifik url, kan man også søge den på Wayback Machine. Jeg har netop fået genlæst et ellers slettet indlæg med tilhørende interessant debat fra en anden blog ved at søge på url’en derinde.
Tak for endnu et godt indlæg, der igen viser, at man skal passe meget på, hvad man lægger på nettet.
Heldigvis kender de fleste brugere ikke dine små “tricks”, for så kunne det blive rigtig slemt 🙂
Sjovt med “anekdoten” omkring Amino…
Ja, det er lidt sjovt med Amino. Opdagede det først selv, da jeg sad og skrev på indlægget her.