Jeg har allerede i de tidligere Sherlock-indlæg været inde på, hvordan man kan lege netdetektiv og finde en masse informationer om andre mennesker. Men hvad nu, hvis man gerne selv vil være bare en smule anonym, mens man bevæger sig rundt på nettet? Måske vil man ikke genkendes, når man laver research på søgeord eller konkurrenternes hjemmesider.
Det er ikke så nemt at få lov til at være helt anonym online. Når du er aktiv netbruger, efterlader du konstant et væld af spor. Det er intet problem for langt størstedelen af netbrugere i langt størstedelen af tiden. Men vil man af forskellige årsager være anonym, skal man være bevidst om, hvilke spor man efterlader sig.
Kigger du ind forbi min blog, kan jeg i Google Analytics se, hvilken browser, du bruger, hvilken skærmopløsning, du har, dit styresystem, den by, dit internet er koblet op i m.m. Jeg kan også se, hvilken side du er kommet fra, og hvilke søgeord, du har brugt i en søgemaskine for at finde min side.
Skriver du en kommentar på min blog, får jeg besked om din IP-adresse (som jeg også kan få via andre statistikprogrammer end Analytics. Statcounter f.eks.). Hopper du så senere over på et linkatalog, jeg administrerer, kan jeg igen se din IP og virtuelt vinke til dig – også selvom du måtte tilmelde dig under pseudonym. Ditto med de fleste debatter.
Har du dobbelte profiler på en debat, kan bl.a. IP-adresse være med til at spore dig. Bare spørg den navnkundige SEO-mekaniker, der blev afsløret på Amino på netop IP-adresser.
Bruger du det samme brugernavn alle steder, du optræder, kan du hurtigt findes fra fora til fora og fra et socialt medie til andet.
Så skal man prøve at være helt incognito, skal man nøje overveje sin ageren på nettet på forhånd og gøre sig alskens krumspring. På med sølvpapirshatten, for nu er det på tide at være paranoid og lege gemmeleg.
IP-adresse er et temmeligt afslørende kendemærke i mange tilfælde, som det fremgår ovenfor, så det er et oplagt sted at begynde. En simpel måde at sløre, hvor man kommer fra, er at koble sig op via mobilt bredbånd. Her får man tildelt en blandt mange IP-adresser. Jeg havde på et tidspunkt mobilt bredbånd og konstaterede ved redigering og korrekturlæsning på egne sider, at jeg ifølge min IP hørte hjemme mange forskellige steder i landet.
En billigere metode er at besøge andre sider gennem forskellige former for proxy-servere. Det kan ske nemt via sider som Anonymouse eller mere avanceret ved hjælp af andre metoder. (som f.eks. beskrevet i dette indlæg på Vadskærs blog: Proxy guide på dansk). Dog skal det siges, at rent sikkerhedsmæssigt skal man være varsom med at sende nogle former for fortrolige oplysninger afsted, når man går via proxyservere. Som min tekniske forståelse rækker til, kan de opsnappe dem, hvis proxyejeren har ondt i sinde.
Man kan også med fordel skifte mellem forskellige browsere og generelt slette sine cookies ofte. Dermed vil man blive sværere at genkende på f.eks. debatfora.
Apropos debatfora, bør man også bruge forskellige brugernavne, hvis man optræder under pseudonym. På den måde bliver det ikke muligt at finde røde tråde ved at søge på brugernavne. Hedder jeg altid MickeyMouse22 på alle fora, vil det være nemmere at finde mig.
Slår man javascript fra i sin browser, vil man sætte Google Analytics og flere tilsvarende statistikværktøjer ud af spil. (Ja, man vil også ødelægge brugeroplevelsen på en række sites, men når man sidder med sølvpapirshatten på og gemmer sig, er det mindre vigtigt).
Vil man ikke vise konkurrenter, hvordan man har fundet vej til deres side, kan man i stedet for at klikke direkte på søgeresultater i Google eller andre links, kopiere linket og indsætte det direkte i browserens adresselinie.
Og til sidst i denne omgang skal man huske at bruge mere end en mailadresse. Hvis du bruger din egen mailadresse til alt, er du lidt for let at genkende. Der er ingen grund til at skjule din ip og gøre nogle af de andre krumspring ovenfor, hvis du tilmelder dig forskellige sites og kommenterer med din rigtige mail. Jeg kan godt gætte hvem hans-peter@jensen.dk er. :o)
Glimragende indlæg. Må jeg supplere med:
1. Hvis du har en eller flere typiske slåfejl, som du altid laver, er det ekstra vigtigt at læse korrektur, inden du poster noget incognito. Jeg har afsløret en hel del af den slags rundt omkring.
2. Bruger du et offentligt statistiksystem på bare et af dine sites, kan du findes på fem minutter – HVER gang – via din IP.
Uh ja, nr. 1 er god. Letgenkendelig skrivestil kan også være et fingeraftryk.
Endnu engang et interessant indlæg.
Det burde faktisk oversættes og sendes til de stakkelse iranere, som virkelig har brug for at kunne gemme sig, for ikke at blive fængslet for at lægge videoer på YouTube osv.
Men forhåbentlig kender de allerede nogle af dine tricks.
Min erfaring med at benytte proxy surfing, er at hvis javascript stadig er slået til, kan man stadig se den ip du sidder på…
Ved dog ikke om det virker sådan hvis man følger vadskærs guide…
Har dog erfaring for at statcounter viser den rigtige ip, også igennem forskellige proxy’s.
Jeg prøvede at redirecte min egen ip via .htaccess, og det virkede fint ved direkte besøg, men ikke når jeg gik igennem et par forskellige proxyservices, dog blev min ip stadig registreret hos statcounter.
Så det optimale ville vel være både at benytte proxy, og disable javascript… så bliver man skjult ret godt, hvis man kan benytte de sider man ønsker uden js.
Ideen med mobilt bredbånd lyder interessant, mon ikke din udbyder benyttede dynamisk ip? Det kunne godt lyde sådan…
Skyd endelig videre med denne interessante serie… 🙂
Hej Janno,
Ja, man skal nok lige teste sine proxy-tricks på egne sider, før man kaster sig ud i den store verden i den tro, at man er anonym.
Der er ingen tvivl om, at min mobilt bredbånd-udbyder benyttede sig af dynamisk ip. Og at det heller ikke er sikkert, at man får en ny ip-adresse, hver gang man logger på. Men så må man bare prøve igen :o)
Præcis…
Og her kan man så gå på http://www.myip.dk og kontrollere hvad ip man surfer med…