Pas på 302 redirects

Tidligere har jeg skrevet et indlæg med tips til 301 redirects. I dag handler det om redirect-familiens sorte får, 302 redirect.

En 302 redirect betyder, at indholdet på en side er midlertidigt flyttet til en anden side. Nøgleordet her er “midlertidigt”. Det gør nemlig, at søgemaskinerne behandler en 302 redirect helt anderledes end en permanent flytning, som en 301 redirect indikerer.

Som udgangspunkt bliver linkværdien overført via en 301’er, men ikke via en 302’er. Derfor bør 302’ere ikke bruges som standard redirecten i CMS’er derude. Og det kan være en god idé at kigge dit website igennem for at se, om det er tilfældet hos dig. Jeg oplever det fortsat alt for mange steder. Og eksempelvis Xenu-programmet kan hjælpe dig med at gennemtrawle dit site og finde 302 redirects.

Det her med manglende overførsel af linkværdi er forhåbentlig børnelærdom for de fleste af mine læsere. Men spænd lige sikkerhedsselen og se, hvad et worst case scenario kan medføre.

Dagens advarsel – når 302 redirects går HELT galt

Men årsagen til dagens advarsel er en case, som dukkede op i kommentarerne til mit 301-indlæg. Her spurgte Tobias nemlig, om jeg kunne hjælpe med at finde hoved og hale i et redirect-problem. Han havde redirected et komplet gammelt site til et andet. Og så gik der ellers fisk i tingene i Google. Der skete det vanvittige, at Google pludselig viste al det gamle sites info i søgeresultaterne på søgninger relateret til det nye site.

Sådan så det ud, da jeg kiggede efter:

302 redirect, der går galt i Googles søgeresultater

Når jeg klikkede på den sjove url, blev jeg ganske korrekt viderestillet til forbrugslaan.nu, som var det modtagende site for redirecten.

Ifølge Tobias havde det endda set endnu værre ud med også titel/overskrift i SERPs fra det redirectede site.

Det kræver ikke en ekspert at regne ud, hvad sådan en komplet malplaceret snippet og url kan betyde for klikraterne på konkurrenceprægede søgeudtryk.

Selvom dette eksempel hører til de mere ekstreme og sjældne, kan 302 redirects også lave rod i tingene ved interne viderestillinger på dit website. Så hold dig nu væk fra de midlertidige viderestillinger, med mindre du rent faktisk mener, at noget indhold midlertidigt skifter plads.

PS: Tobias har fået styr på sine redirects nu og optræder korrekt i Google igen. Det ville nok også være sket af sig selv hen ad vejen, hvis 302’eren var fortsat, men forvirringen kunne sagtens have varet længere.

For tidligere eksempler og skriverier om emnet, så tjek f.eks. Rosenstand – eller denne artikel, som kan være et udgangspunkt for at dykke længere ned i mekanikken.

Og hvis du er i tvivl om et redirects beskaffenhed, så tjek headers med dette tool eller nogle af de mange tilsvarende, der findes online.

10 meninger om “Pas på 302 redirects”

 1. EN god advarsel – og fedt at du gentager den. Det sker åbenbart ikke tit nok gentagelsen), for mens du skrev dette, er der danske webbureauer, der lystigt arbejder videre med forkert brug af 302 redirects. Undskyldninger spænder fra “det betyder ikke noget” over “det vidste jeg ikke” til “det var det nemmeste på IIS’en”.

 2. Jeg ser 302’er i alt fra forskellige CMS’er til nogle af de nemme features hos DNS/Hosting-tjenester og over i møgdyre, skræddersyede websites i den helt store kaliber. Og jeg har endnu ikke set et eneste eksempel på, at de faktisk havde en god grund til at bruge 302’eren i stedet for 301-versionen..

 3. Tak for eksemplet, nu er der noget at vise frem til “mistroiske”, eller dovne, web-udviklere der mener at det er ligemeget om der laves 301 eller 302. For et par dage siden hørte jeg argumentet “de gør jo det samme, nemlig får brugeren over på den rigtige side”.

 4. Hej Brian,
  Det der er sådan et “korrekt, men alligevel ikke helt nyttigt” svar. Jeg er også stødt på det fra tid til anden, og det er helt rigtigt, at brugerne ryger det rigtige sted hen – og hvis man er helt ligeglad med Google, gør det ingen forskel.

 5. Ja, man kan undres over, at 302 bruges i det omfang som det gør, men det må skyldes manglende forståelse og specielt fra f.eks. producenter af CMS samt plugin designere. Har f.eks. set, at et populært plugin som Quick Page/Post Redirect plugin til WordPress som default laver et 302 og hvis brugeren så ikke kender forskel, så er det altså det som bliver brugt – også selv om det er muligt at vælge et 301 redirect.

 6. @Thomas,
  Ja, det må virkelig være noget med manglende indsigt/forståelse. For det er vel ikke på nogen måde sværere at sætte en 301 op end en 302? Så det er ikke noget med, at der skal bruges mere energi på at gøre det rigtigt, hvis man bare er bevidst om det i første omgang.

 7. Du har ret Frank, det er ikke svært at vælge 301, men mange steder er 302 sat som default og det kræver indsigt at vide, at man skal vælge 301 fra dropdown menuen frem for 302.

  Ser det hos Hosting-tjenester og div. redirect plugins at der er valgt 302 som standard – skal dog lige sige at f.eks. UnoEuro har forstået det og har 301 som default valg i deres DNS administration.

 8. Brug af redirect har altid været problematisk, tidligere gav 302 også problemer med page hijacking – os der arbejder indenfor optimeringsprocesser har det inde på livet hver dag i forbindelse med optimering af kundewebsite.

  Problemet med mange webudviklere, er de har mange ting, der skal følges op på i forbindelse med deres normale arbejde, så her er 301 versus 302 debatten ikke det væsentlige, mange steder ikke eksisterende.

  Det er godt at få sat fokus på emnet, så der er flere, der bliver opmærksomme på problemerne 302 redirect metoden giver.

 9. Hej Frank

  Tak for eksemplet, det var nyttig information, det er helt sikkert noget man skal være obs på, det kan gå galt hurtigt hvis man bare prøver sig frem.

 10. Det sker åbenbart ikke tit nok gentagelsen), for mens du skrev dette, er der danske webbureauer, der lystigt arbejder videre med forkert brug af 302 redirects. Undskyldninger spænder fra “det betyder ikke noget” over “det vidste jeg ikke” til “det var det nemmeste på IIS’en”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *