Sådan halverede jeg load-tiden på min WordPress-blog

Hvorfor hurtigere blog?
Siden Google nu har igangsat den lovede introduktion af hastighed som en ranking-faktor, er det måske værd at overveje, hvordan man kan forbedre load-tiden på sit website som en del af sit SEO-arbejde.

Det er i hvert fald SEO-vinklen på dette indlægs indhold. I virkelighedens verden tror jeg, at hastighed er en meget lille og meget begrænset faktor. Men der er andre gode grunde til at have en hurtig hjemmeside, først og fremmest for at sikre en bedre brugeroplevelse for dine besøgende.

Brugeroplevelsen var i hvert fald min motivation til at få gjort noget ved bloggen her, da jeg skulle til at hoppe ud i det som selvstændig. Min blog var simpelthen for tung til min egen smag – og det er ellers et relativt let tema, jeg bruger, og jeg har kun ganske få plugins.

To-trins planen
Så jeg iværksatte en to-trins plan for at få nedbragt load-tiden på WordPress-bloggen her.

Det første trin var at skifte hosting. Bloggen lå før hos et lavpris-hostingfirma, som jeg sådan var (og er) godt tilfreds med, når man lige ser bort fra den lidt for høje loadtid. Efter en smule kiggen rundt på markedet hoppede jeg om bord hos Acenet, der sælger hosting i en lidt højere prisklasse.

Det andet trin var at gennemgå min blogs tema for at minimere overflødige databasekald. Helt efter Joost de Valks opskrift her. Ideen er, at man jo alligevel ikke render og skifter en lang række ting i sin blog, så man lige så godt kan hardcode ting som character set m.m. i sit tema i stedet for at skulle kalde databasen hver gang.

Hvordan virkede det så?
Ja, før jeg gik i gang med arbejdet her, viste Google Webmaster Tools en gennemsnitlig loadtid på noget i retning af 2,4 sekunder for bloggen her. Speedtests med forskellige online ressourcer bekræftede loadtiden.

Først skiftede jeg hosting. Det medførte et øjeblikkeligt fald til lige over et sekund. 1,1 sekund, hvis jeg skal være nøjagtig.

Et par måneder senere fik jeg taget mig sammen til at sanere databasekald i mit tema på bloggen her. Og da jeg kiggede på Google Webmaster Tools i dag, gav den en gennemsnitlig loadtid på 0,9 sekunder. Og bare for at tjekke, at det ikke var tilfældigheder, tjekkede jeg loadtiden på Synlige Sider, der ligger på samme hosting. Og den er fortsat på 1,1 sekunder ifølge Webmaster Tools. Altså lå der en lille forbedring for mig i databasekaldene.

Konklusion
Jeg gik fra 2,4 sekunders loadtid til 0,9 ved de to simple forbedringer, der tilsammen har taget mig noget i retning af tre-fire timer. Godt halvdelen af tiden på at flytte hosting og knap den anden halvdel  på at rode med temaet.

Den hurtige læser vil have gennemskuet, at jeg har skåret mere end halvdelen af loadtiden væk. Jep, men “halverede” virkede bare bedre i overskriften. 🙂

Og så fremgår det også tydeligt, hvor forbedringen var størst. Så har du noget billig hosting med tvivlsom loadtid, bør du overveje at bruge lidt flere penge på den del.

Alt i alt er jeg gået fra at have en langsom side til at være hurtigere end 92% af andre sider ifølge Webmaster Tools.

Er der andre alternativer?
Ja, hvis man har lyst til at arbejde med det, findes der blandt andet også en stribe forskellige caching-plugins til WordPress, som også kan forbedre loadhastigheden ganske meget. Hvis du har lyst til at gå den vej, kan du læse denne vejledning fra Claus Heinrich til at sætte ‘Mere fart på WordPress’.

16 meninger om “Sådan halverede jeg load-tiden på min WordPress-blog”

 1. Har selv brugt rigtig meget tid på at forbedre loadtiden på min egen blog, men er stadigvæk ikke tilfreds. Noget skyldes måske udbyderen eller serveren, den ligger på.

  Har også prøvet diverse cache-muligheder, som ikke helt gjorde det, dog med undtagelse af Hyper Cache.

 2. Jeg har selv været igennem et par optimeringseksperimenter (med http://bergholt.net/gastronomi ), hvilket betød flytning fra én type hosting til en anden, implementering af Content Delivery Network for tungt materiale (fortrinsvist billeder), lagt css- og andet (semi)statisk materiale på et subdomæne for at kunne porcessere flere parallele http-kald, men jeg er stadig ikke kommet under 1 sekund.

  Det skyldes nok mit theme (Atahualpa), som er voldsomt tungt på databasekald siden — det er helt vanvittigt, hvor mange variabler, der bli’r kaldt.

  Desværre kører de cache-plugins,jeg har kigget på, ikke på en host med safe mode on, desværre.

  Hvor meget betaler du for Acenet-hosting?

  Alt godt,

  Kasper

 3. Hej Frank,

  Virker de der cache plugins rent faktisk? Jeg gider ikke kaste mig ud i det, hvis det er for besværligt, og effekten alligevel udebliver.

  Tak for et godt indlæg i øvrigt 🙂

 4. Hej Frank

  Som du selv er inde på er det område hvor langt de fleste kan hente mest er ved at se på deres host udbyder. Det er også den mindst tekniske løsning.
  Hvis der skal kigges på den tekniske opbygning af siden mht load tider kan det godt blive en smule langhåret. Jeg ved hvert fald at mange SEO interesserede ikke har samme kompetencer indenfor dette område som de har med selve markedsføringsdelen.
  Personligt har jeg haft store udfordringer med Joomla på denne front. Jeg kunne forestille mig at WordPress er en smule mere lightweight.

 5. @Michael,
  Kan det måske skyldes, at du har ret meget grafik på din forside?

  @Kasper,
  Jeg har et PHP-pro-abonnement hos Acenet. Det koster 200 om måneden (ex moms). Ganske meget mere, end jeg gav før, men som indlægget viser, også med en noget anden kvalitet.

  @Ulrik,
  Jeg har faktisk aldrig prøvet et cache-plugin, så der må jeg være svar skyldig.

  @Mikael,
  Ja, det med at det er den mindst tekniske løsning, tiltalte også mig ganske meget. Jeg er ikke programmør og har derfor en forkærlighed for at afprøve lavpraktiske løsninger først 🙂

 6. Med WP3 kommer der også opdateringer til themes og jeg gætter på at det vil fjerne de ændringer man har lavet direkte i koden. Så denne løsning er ikke så fremtidssekret …

 7. Har man lange loadtider, skyldes i langt de fleste tilfælde temaer eller plugins. Generelt gælder det, at jo flere funktioner temaet har, desto flere (unødvendige) databasekald genereres der og dermed falder hastigheden.
  I de tilfælde kan hastigheden forbedres kraftigt med cache-plugins, men kun hvis der er en del trafik på bloggen. Går der for lang tid mellem de enkelte forespørgsler, så giver cahcen ingen gevinst.

 8. @Frank – Ikke umiddelbart, fordi jeg også har optimeret meget i den retning med bl.a. css sprites. Tit kan den stå i længere tid og loade uden overhovedet at vise indhold – somom, at den venter på serveren.

 9. @Riisager,
  Jeg har i forvejen justeret så meget på mit tema, at det ikke er fremtidssikret. Så for mig gør det ingen forskel. Men har man ikke pillet det mindste ved sit tema, skal man selvfølgelig være opmærksom på problematikken.

  @Ellegaard,
  God pointe med, at der også skal nogle besøgende til, før et cache-plugin giver en mærkbar gevinst.

 10. @Frank Hellerup Madsen

  200 ex moms lyder ganske fornuftigt, synes jeg. Surftown ligger på 299 for deres erhvervsløsninger.

  Har du et link til det specifikke produkt? Jeg skal nok bruge 200-300gb trafik per måned nemlig, og som jeg læser deres produktspecifikationer her (http://acenet.dk/php5_webhotel.html) — så defineres rimelig trafik som værende nogenlunde lig med et forbrug, der svarer til ens plads på serveren, og der rammer mit forbrug helt ved siden af (hvis jeg læser rigtigt).

  @Ulrik — jeg er i gang med test stort set samtlige cacheplugins til WordPress. Indtil videre fungerer Hyper Cache bedst (men mit hotel kører også med safe mode on). Claus Heinrich ved jeg har rigtigt gode erfaringer med W3 Total Cache. Og jo — der kan være rigtigt meget at hente!

  Alt godt,

  Kasper

 11. Hej Kasper,
  Du linker til den rigtige side. Det hedder “Pro”.
  2-300gb trafik hver måned lyder som noget, der ligger vel på den anden side af deres “fair trafik”, men send dem en mail, beskriv forholdene og hør, hvad de foreslår. Det tager jo ikke mange minutter af nogens tid, og så bliver du lidt klogere på det i hvert fald.

 12. Jeg har også oplevet nogen hosting udbydere virkelig har haft ufattelige sløv svar-tider, hvor et skift nedsatte det med flere sekunder. Det er ganske enkelt bemærkelsesværdigt.

  Der er nu intet som en hurtigt loadene hjemmeside, både for brugeren og for google 🙂

 13. Spændende der er så stor forskel på providers.. Det har jeg ikke engang tænkt over!

  Men jo.. Siden lukkede da også ret hurtigt op! 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *