Er kommentar-spam på danske blogs et stigende problem?

Jeg synes at have oplevet en tendens til, at manuelt kommentarspam på dansk er i svag stigning. Tendensen er baseret på de par blogs, jeg selv driver, samt hvad jeg er rendt ind i andetsteds på nettet.

For lige at have definitionen klar med det samme, så taler jeg om kommentarspam, når der skrives kommentarer med helt ligegyldigt indhold og med keywords i stedet for navn som linktekst. Evt. med links smidt ind i selve kommentaren også. Kommentarer med rigtige navne opfatter jeg ikke som spam, korte eller ej.

Tre typer af kommentarspammere

Som jeg umiddelbart ser det, kan disse spammere inddeles i tre kategorier.

1) Folk, der har læst på Digital Point, indiske SEO-blogs eller andre tvivlsomme steder, at kommentarspam er en vigtig del af linkbuilding.

2) Danske SEO’er som linkbuilder på vegne af kunder.

3) Udenlandske SEO’er som bruger Google Translate eller tilsvarende til at oversætte

ad 1) Folk i denne gruppe bør læse mindre på skodfora og tvivlsomme blogs og i stedet opsøge nogle bedre kilder. Undervejs i den proces kan de også lige læse Patrick Altofts “Blog Commenting is not a SEO technique” eller presseomtalen af Orbasofts forsøg på at betale nogle indere for kommentarspamme for sig.

ad 2) Her nærmer det sig det ynkelige. SEO’erne i denne gruppe bør i allerhøjeste grad læse de ovenstående links – og så ellers bruge deres energi på mere effektive former for markedsføring af deres kunders sider. (Hvis de alligevel gør det, bør de skrive nogle rigtige gode kommentarer og lade være med at stoppe dem fulde af keywords).

ad 3) Her er der ikke noget at gøre som blogejer. De skal bare slettes med det samme på samme måde som den automatiserede blogspam.

Man kan godt kommentere hyppigt uden at spamme

Jeg skal lige minde om, at ikke alle hyppige kommentarer er spammere. Her på bloggen, såvel som på mange andre danske dofollow-blogs, er der en fast gæst, som kommenterer på indlæggene og linker til et nyt domæne for næsten hver eneste ny kommentar. Men han gør det sobert, kommenterer relevant på indlæggene og har aldrig (så vidt jeg har bemærket) keyword-stuffet sit link nogle steder.

Oplever du det også?

Hvad med dig, kære læser? Oplever du også en stigning i spamkommentarer på din blog, hvis du har en? Eller har jeg bare været uheldig (alternativt bare en anelse fintfølende).

12 meninger om “Er kommentar-spam på danske blogs et stigende problem?”

 1. Hej Frank

  Ja – jeg oplever det også på min blog. Ikke i noget voldsomt omfang men nok til at jeg for længe siden valgte at vente med at give linkjuice til kommentatorer, til de har skrevet nogle gange (og ikke skrevet vrøvl). Jeg har selvfølgelig også haft besøg af de velkendte og desparate amatører, der fra samme IP adresse skriver under forskellige og mere eller mindre tåbelige navne – og med kommentarer i lige så elendigt sprog, som deres hjemmesider er skrevet i. De blokeres bare – én gang for alle.

 2. Er man også “kære læser” hvis man kommentarspammer? ;o)

  Jeg synes ikke, at det er en stigende tendens med spamkommentarer og jeg vil mene, at der er stor forskel på at drive en blog i Danmark og i udlandet. Vi har måske også forskellige syn på hvor smertegrænsen går for hvornår spam for alvor bliver en belastning og vores definition på hvad der er spam og hvad der bare er lav kvalitet varierer nok også, men i Danmark synes jeg ikke, at problemet er stort. Det kan selvfølgelig skyldes, at blogejere regelmæssigt sletter spamkommentarer, så jeg ikke ser problemet der, eller at mine blogs bare ikke er attraktive for spammere. 😉

  Automatisk genererede kommentarer indeholdende ord, som jeg af frygt for dit spamfilter ikke tør skrive her, er dog et stort og helvedes irriterende problem!

 3. Yup. Mest er det dog engelske kommentarer hvilket får mig til at tro, at der er tale om deciderede spambots. Men det er nu ikke noget stort problem. Askimet dæmmer op for det meste 🙂

 4. @Rosenstand,
  Det kunne være, at jeg skulle skifte mit dofollow-plugin her på bloggen til et lidt mere avanceret, som tillader lidt mere selektiv dofollow? Hvilket plugin bruger du?

  @Martin
  Om man føler sig som en kær læser eller ej, vil jeg overlade helt til egen vurdering 😉
  Jeg oplever det heller ikke som et stort problem endnu, men skrev indlægget efter på kort tid at være stødt ind i en del spamkommentarer, både hjemme og ude.

  @Jan,
  Ja, Akismet er vores ven. En god ven, der virkelig stopper de værste bots.

 5. Jeg synes ikke der har været en stigning… men nu har jeg heller ikke været vild flittig til at blogge 😉

  Jeg har dofollow plugin – og det holder jeg fast i. Sletter ikke de ligegyldige kommentarer – blot linket, hvis det lugter af søgeords tænkning.

  Potter

 6. Over det sidste års tid har jeg oplevet en stigning i antallet af danske spamkommentarer, men det er fortsat på et ultralavt niveau, vel ikke mere end 1-2 styk pr. måned.

 7. Jeg har heller ej oplevet en stigning, men jeg har i længere tid haft en genganger på min blog, BonusNinja.net, som skifter navn og hjemmeside (men ikke e-mail) for hver eneste kommentar. Kommentarerne har som sådan været fine nok, men jeg har slettet samtlige links, fordi de altid henviser til sites, der tilbyder forstørrelse af you know what og piller, der giver mere udholdenhed i forbindelse med, øhm, ekstracurriculære aktiviteter 🙂

  Visse folk er mere eller mindre ligeglade med kommentarspam 🙂

 8. Nu blogger jeg godt nok ikke på dansk, og har måske ikke den mest velbesøgte (eller mest vel-opdaterede på det seneste) blog, men når man har en engelsk DoFollow blog er der en del som finder den med Google og andre metoder, udelukkende for at smide en kommentar og få et link. De fleste bruger deres keyword som navn, men så længe kommentaren bidrager med noget til et indlæg, og ikke blot er “I agree” eller lignende, lader jeg dem få linket. Hvis det blot er en “Yea, swine flu is dangerous”-kommentar, som jeg har fået en del af, med et link til et site der sælger medicin, så vælger jeg at fjerne linket.

  Så længe det er en god kommentar til emnet jeg skriver om, kan jeg godt leve med at navnet f.eks. er “Instant Payday Loan”..

 9. Jeg tror du har fat i noget rigtigt med kommentar-spam. Det ER et stigende problem (hvis problem er det rette ord).
  Samme gør sig gældende i signaturer på diverse fora. Til bekæmpelse af dette har feks Amino kun tilladt 1 link til ikke-betalende medlemmer. Snildt…

 10. Jeg har ikke oplevet en stigning på min egen blog, men benyttes et keyword som navn, så sletter jeg linket, og godkender kommentaren vist den bidrager med noget godt. Det er især på engelske blogs, at jeg syntes, at jeg ser mere og mere kommentarspam. Så talemåden holder desværre nok også her med, “at først i USA og senere i lille Danmark”.

 11. Tak for alle kommentarerne her,

  Jeg kan lige opdatere med min fornemmelse af udviklingen, siden jeg skrev det her indlæg. Jeg har ikke oplevet en yderligere stigning, men har konstateret en sjov tendens, hvor nogen spammer links til en udenlandsk hjemmeside ved at kopiere en af de allerede skrevne kommentarer og indsætte igen.
  Og jo flere, der gør som Jan, Thomas og Potter, jo mindre energi gider de her spammere vel at bruge på kommentarer.

 12. Kommentar-spam var et stort problem i 2009. Eller… stort efter danske forhold. Oplevede det selv en del gange fra danske wannabe-SEOer.

  Sjovt nok har 2010 slet ikke vist de tendenser. Ikke for mine sider i hvert fald.

  Måske har “de” fundet ud af, det giver dårlig omtale at spamme..

  Iøvrigt: Kommentarer med links er spam, hvis kommentaren ikke bidrager med noget til artiklens indhold. Det er der vidst flere, som skriver her, det er også min pointe. Det svære ligger i at opdrage sine læsere til samme gode opførsel på en blog som i en nyhedsgruppe, hvor svaret er det vigtigste, og “belønningen” for indsatsen, den tid man bruger på et godt og brugbart svar, er muligheden for at kunne reklamere for sin side i signaturen.

  Hvis svaret er brugbart, er det helt fint med mig, der er et link med. Sådan er det i nyhedsgrupper, så det er jeg vant til.

  Af samme grund gider jeg heller ikke skrive hvor jeg ikke har interesse for emnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *